свине
свине / iStock/Getty Images
Областният управител на Добрич Красимир Кирилов е издал заповед, съгласно която се указват изрично 10-километрови зони около промишлените свинеферми на територията на Добричка област, в които е забранено влизането в горите и събирането на трюфели, съобщиха от Областна администрация.

От там припомнят, че забраната и въведените 20-километрови зони породиха недоволство от хора, занимаващи се със събирателска дейност на трюфели. На проведеното редовно заседание на Областна епизоотична комисия на 12.08.2019 г., се взе решение да бъде определен периметър от 10 км около големите комплекси и бяха приети мерки за неразпространение на заразата от Африканска чума от хората, влизащи в горите, в това число - да извършват дезинфекция и ползват в горите различни от ежедневните обувки.

Тези мерки са посочени в същата заповед, като тя е изпратена за сведение и изпълнение до Областна дирекция по безопасност на храните – Добрич, Областна дирекция на МВР – Добрич, на кметовете на общини на територията на област Добрич и на Териториалните поделения на Държавно горско и ловно стопанство. Контролът по изпълнението на заповедта ще се следи лично от областния управител, уточняват от Областна администрация.