Върнаха за ново разглеждане дело за футболно хулиганство
Върнаха за ново разглеждане дело за футболно хулиганство / Дарик Добрич

Окръжен съд - Добрич върна дело за футболно хулиганство за ново разглеждане. Отменено е решението на Райнния съд, с което 42-годишният Евелин П.К. е признат за невиновен в това, че на 5 май 2011 г. в село Победа е причинил лека телесна повреда на главния съдия на футболна среща между отборите на ФК "Орловец"- село Победа, и ФК "Калиакра" - Каварна.

Делото е било образувано по прокурорско постановление с искане Евелин К. да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание. Според прокуратурата е установено, че на посочената дата в село Победа е имало футболна среща между ветераните на двата отбора. През второто полувреме отборът на "Орловец" е поискал от съдията да отсъди нарушение в тяхна полза. Съдията не сторил това и играта трябвало да продължи. Тогава подсъдимият, който бил на терена и играел като нападател, се засилил и нанесъл удар с юмрук в областта на лявото ухо върху пострадалия. Другите играчи предотвратили по-нататъшно развитие на конфликта.

В съдебно заседание пред Районния съд подсъдимият се е признал за виновен и е изразил съжаление за стореното. Според Окръжен съд - Добрич в прокурорското постановление липсва годно повдигнато обвинение и по тази причина районният съд е трябвало да не разглежда делото, а да го върне на прокурора. Магистратите уточняват, че в прокурорския акт липсва позоваване на законовата норма, според която футболният съдия се счита за длъжностно лице. Това според съда е съществено процесуално нарушение, поради което делото е върнато за ново разглеждане на прокурора.