/ БГНЕС, архив
Министерството на външните работи инициира консултации във връзка с екстрадицията на Желяз Андреев. Заместник-министърът Юрий Щерк е поканил на среща американския посланик у нас Ерик Рубин, а нашият посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев е поискал спешна среща със заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър.  

Желяз Андреев: Не бях предупреден, че има ембарго срещу определени страни (ВИДЕО)
 
Екстрадициите на български граждани за САЩ се регулират от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция между правителствата на Република България и САЩ, ратифициран на 23 април 2008 година, влязъл в сила на 21 май 2009 г.

Външното ни министерство ще поиска консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и Министерството на правосъдието на България на основание чл. 20, точка 1 от Договора.

Окръжният съд в Добрич освободи от ареста Желяз Андреев
 
Искането за екстрадиция на Желяз Андреев е постъпило във Върховната касационна прокуратура по линия на международното полицейско сътрудничество. Решението за екстрадиция е от компетенциите на съдебната власт, припомнят от външното ни ведомство.

И още по темата: 

Искат задържане до 60 дни за добричлията, издирван от властите в САЩ

Приятели на Желяз Андреев организират протест в негова подкрепа
 
Ще бъде ли екстрадиран в САЩ добричлията, работил в кол център?