Абсолютно никой не ни е предупредил, че има ембарго срещу определени държави. Това заяви за NOVA Желяз Андреев - българинът, застрашен от 20 години затвор в САЩ.
 
Американските власти поискаха неговото екстрадиране, защото според тях 29-годишният мъж умишлено е участвал в заговор за индиректен експорт на стоки от Съединените щати до Сирия, без да са имали разрешение за това.
 
Окръжният съд в Добрич освободи от ареста Желяз Андреев

"Постъпих във фирмата през май 2013-а. Аз бях служителят на най-ниско ниво в тази компания. Трябваше да се свързвам с различни компании и да ги питам дали имат нужда от авиационни части. Не съм подписвал нито един документ, не съм сключвал договор, не съм виждал нито един от клиентите. Не съм взимал решения, които пряко касаят нарушаване на ембарго", категоричен бе той.
 
Приятели на Желяз Андреев организират протест в негова подкрепа

Преди година бивш колега му казва, че е прочел в български сайт, че срещу бившите им шефове и срещу него е образувано дело.
 
"Не е приятно да видите името си в сайта на правосъдното министерство на САЩ. Свързахме се с българските власти, с омбудсмана. От Външното министерство и от Президентството ни отговориха, че не е постъпвало искане за екстрадиция", разказа Желяз.
 
Ще бъде ли екстрадиран в САЩ добричлията, работил в кол център?

Той не е правил опит да се свърже със собствениците на компанията. "Напълно е възможно да става въпрос за измиване на ръце", категоричен е младият мъж.
 
"48 часа моите адвокати не бяха допуснати до свиждане с мен. Разплаках се, когато разбрах за какъв широк обществен отзвук става въпрос", сподели той.

Подкрепяте ли търсения от САЩ Желяз Андреев? Гласувайте в анкетата ни тук.
 
nova.bg