ВКС потвърди присъди на крадци на дамски чанти
ВКС потвърди присъди на крадци на дамски чанти / netinfo
Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Варна, което потвърждава присъдата на Добричкия окръжен съд срещу 21-годишния Валери Кехайов и 24-годишния Калоян Кьосев.

Те бяха признати за виновни, че в съучастие са извършили грабеж на дамските чанти на две момичета и са им отнели имущество на стойност 441 лева, а от трета девойка - мобилен телефон, оценен на 82 лв. Съдът наложи на Кехайов наказание от 4 години „лишаване от свобода” при първоначален строг затворнически режим. Кьосев ще изтърпи 2 години при първоначален строг затворнически режим, съобщават от пресслужбата на съда.

Двамата са обжалвали присъдата. Кехайов е направил оплакване за несправедливост на наложеното му наказание и моли то да бъде намалено. Кьосев е недоволен от определения от съда строг режим на изтърпяване на наказанието му и моли да бъде заменен с по-лек.

Становището на върховните съдии е, че наказателната отговорност на Кьосев е законосъобразно е диференцирана, защото той е осъждан три пъти за умишлени престъпления и срещу него се водят пет дознания за престъпни дейния против собствеността.

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня, че през септември 2007 г. двамата са нападнали две девойки на неосветено място в центъра на Добрич, а Кехайов съборил едното момиче и с физическа сила изтръгнал чантата му. На следващия ден Кьосев е принудил със заплаха друга девойка да му даде мобилния си телефон.

Делото бе гледано в условията на съкратено съдебно следствие.