Община Каварна увеличава зоните с безплатен интернет с европейско финансиране
Община Каварна увеличава зоните с безплатен интернет с европейско финансиране / Община Каварна
Общинският съвет трябва да определи WiFi точки за безплатен достъп до интернет на територията на Община град Добрич. Това трябва да стане на предстоящата сесия на местния парламент на 30 юли.
 
На 26 юни т.г. общината подписа споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства в рамките на механизма за свързване на Европа WiFi4EU. Към момента се очаква заверка от Изпълнителната агенция за иновации и мрежи, след което ще се изгражда мрежата от точки с безплатен WiFi  достъп, уточняват от общината. 

 Каварна увеличава зоните с безплатен интернет с европейско финансиране
 
Предложението е точките в Добрич да бъдат инсталирани на обществени места на открито и закрито – те ще бъдат 8 външни и 3 вътрешни. Безплатен интернет ще има в ДКЦ 1, ДКЦ 2, на ж.п. гарата, в Бърза помощ, автогарата, пл. „Демокрация“ от страната на зала „Добрич“, зала „Добротица“, пл. „Свобода“, Библиотека „Дора Габе“, Дом-Паметник „Йордан Йовков“ и  Етнографски комплекс „Стария Добрич“ - Часовниковата кула. Ще има една резервна точка в Митническо бюро – Добрич.
 
Инициативата  „WiFi4EU“ е насочена към насърчаване на интернет свързаността в местните общности.  Безвъзмездните средства, предоставени в рамките на споразумението, са под формата на ваучер с еднократна сума в размер на 15 000 евро. Ваучерът  може  да се използва за инсталиране на изцяло нова публична безжична мрежа, за модернизиране или разширяване на обхвата на съществуваща мрежа, като инсталираната мрежа не трябва да дублира съществуващо безплатно частно или обществено предлагане на безжичен интернет с подобни характеристики, включително и качество.
 
Доставеното и монтирано оборудване и мрежата ще бъдат поддържани съгласно предложения от бъдещата фирма изпълнител срок за гаранционна поддръжка от 36 месеца. Договорът е регистриран в сайта на платформата, подписан от Община град Добрич и предстои започването на реалното изграждане на мрежата.  Ангажимент на Общината е да захрани със сигнал изградените нови станции,  като това ще бъде свързано и с разходване на средства от общинския бюджет.