Входните билети в Ботаническата градина поскъпнаха с 1 лев
Входните билети в Ботаническата градина поскъпнаха с 1 лев / mmtrbg.com

От 8 март т.г. са в сила новите, по-високи цени на входните билети в Университетската ботаническа градина в Балчик, съобщи ръководителят й Валя Машкарова.  Решението за поскъпване на талоните е взето от академическия съвет на Софийския университет и е утвърдено от ректора му.

„Промяната на цените се налага във връзка с това, че Университетските ботанически градини в България,  може би единствени в цял свят, са на пълна самоиздръжка. Минималната работна заплата скочи от 360 лв. на 420 лв., а нашият персонал е основно сезонен. Няма как да наемем нужните ни 50-60 човека – градинари, касиери, портиери, екскурзоводи и др., ако не увеличим цената на билета. Имаме и разходи за ел. енергия, препарати ,семена – обикновено вносни, защото българските не са достатъчно качествени”, обясни Валя Машкарова.

Билетът за възрастни над 18 години поскъпва от 7 на 8 лева. За деца от 7 до 18 години, пенсионери и студенти цената е вече 3 при досегашните 2 лева.

Входът е безплатен за деца под 7 години, както и за хора с увреждания, студенти и ученици на практика, след отправена писмена молба и списък. От миналата година жителите на Балчик също могат да влизат безплатно, с пропуск, издаден от общината.

Традиционният парад на лалетата тази година в Ботаническата градина ще разкрие пълния си блясък в началото на април. Посетителите ще могат да видят над 23 хил. лалета от 120 сорта, както и други пролетни цветя. Вече цъфтят ранните видове лалета – „Джузепе Верди”, „Вивалди”, „Суит харт”. Акцент е поставен на лалетата от клас Божурови – 6000 бройки от тях са засадени в Божествената градина. Те наподобяват божур и са високи 45-60 см. Атракция са и други два редки сорта. „Айс крийм” /сладолед/ е с едър цвят с диаметър 10 см., бял връх и тъмнорозова основа. Лалето „Ван Айк” е с коралов цвят и достига височина 50-55 см.