/ Дарик Добрич
Церемония за валидиране на юбилейна пощенската марка, посветена на 1300 години от победата на Кан Тервел над арабите при Константинопол през 718 г., се състоя днес в Ритуалния дом на Тервел.

Датата 15 август не е избрана случайно. Това е денят, в който армията на арабите е напуснала в паническо отстъпление бойното поле при стените на Константинопол след пореден щурм на над 30 000 български воини, предвождани от Кан Тервел. Така Европа е била спасена от арабско нашествие.

Юбилейна пощенска марка ще валидират в Тервел

„Датата се свързва с българския триумф, повлиял върху цялата средновековна европейска цивилизацията. Сражението е толкова съдбоносно, че то изковава на българския владетел името повелител на Европа”, посочи по време на церемонията началникът на Областната пощенска станция Светослав Гочев. Той, заедно с депутата Даниела Димитрова и кмета на Тервел Живко Георгиев ритуално валидираха пощенската марка.

Автор на графичното изображение на марката е художникът д-р Ненко Атанасов от НХА. Отпечатани са 8000 броя, с номинал 2 лева. Уникалността й се състои в оригиналната й визия. За първи път в българската филателия се използва графично изображение на Кан Тервел. 

валидиране марка Тервел
Дарик Добрич

Кулминацията на тържествата, посветени на годишнината, ще бъде на 22 септември. Живко Георгиев сподели, че общината се подготвя за юбилея от години. През 2006 година изложба, посветена на Кан Тервел, е показана в почти всички областни центрове, както и в Националния исторически музей. Предизвикала е огромен интерес.

Преди 3 години е направена среща с проф. Божидар Димитров, на която е решено да се изготви цяла програма за честванията през 2018 година. Получено е и финансиране от правителството за осъществяването й.  

валидиране марка Тервел
Дарик Добрич

Веднага след церемонията десетки тервелчани се наредиха на опашка във временната пощенска станция в Ритуалния дом, за да си купят юбилейната марка.