/ iStock/Getty Images
Учениците от 1 до 12 клас в общините Добричка, Крушари и Тервел вече се обучават изцяло присъствено, съобщи за БТА началникът на Регионалното управление по образованието, Светлана Василева.

Там заболеваемостта е под 250 на 100 000 души.

В Балчик и Шабла, където болните са над 500 на 100 000, присъствено се обучават само учениците от 1 до 4 клас, чиито родители са дали писмено съгласие децата им да бъдат изследвани за COVID-19. Всички останали учат онлайн.

В общините Добрич, Генерал Тошево и Каварна, където заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000 души, учениците от 5 до 12 клас от днес се обучават на седмичен ротационен принцип по графици, изготвени от директорите на училищата и утвърдени със заповед наобразователния министър. Най-малките учат на принципа на своите връстници в Балчик и Шабла.

През изминалите 2 седмици за COVID-19 са изследвани приблизително 3500 от малко над 4700 деца в начална образователна степен, допълни Василева. От общо трима ученици с положителни щадящи тестове само при един резултатът се е потвърдил след направен PCR.

Училищата в областта разполагат с достатъчно тестове за учениците до края на следващата седмица. Предстои от РУО да изпратят справка до МОН, на базата на която учебните заведения ще получат допълнителни бройки.

 
БТА