/ netinfo
Взаимодействието и отговорностите на институциите, свързани със създаването на условия за ефективно функциониране на областната зоополиция, бяха предмет на обсъждане на работна среща, която се проведе днес в ОД на МВР-Силистра, съобщават оттам.

В нея участваха представители на прокуратурата, общините, Областната дирекция по безопасност на храните, Общинския приют за безстопанствени животни и служители на ОД на МВР, натоварени със задължения по отношение на престъпленията спрямо животни.

Зоополиция: Над 430 униформени у нас вече ще се занимават с инциденти с животни

Увеличаването на случаите на жестокост към гръбначни животни и чувствителността на обществото към тях ни задължава да обединим усилия и да покажем воля за противодействие на този вид престъпления, отбеляза при откриването на срещата директорът на ОД на МВР старши комисар Кристиян Петров.

Той изтъкна необходимостта от създаване на ефективен механизъм за конкретни практически действия между институциите, имащи отношение по проблема с посегателствата над животни.

След като очерта правната рамка по проблематиката, началникът на отдел „Разследване” комисар Иван Парушев постави на разискване въпроси от практиката на разследващите полицаи в ОД на МВР.

В България има установена съдебна практика и не са малко осъдителните присъди спрямо насилници над животни, включително и ефективни, посочи прокурор Веселина Милушева.

Тя припомни, че дежурен прокурор е денонощно на разположение на разследващите полицаи и на него може да се разчита за адекватни указания при всеки конкретен случай.  

Разискването на темата за противодействие на престъпленията спрямо животни ще продължи и на среща с представители на неправителствения сектор, която ОД на МВР ще проведе в близките дни.