В селското стопанство няма неизплатени заплати
В селското стопанство няма неизплатени заплати / Дарик Добрич

В селското стопанство няма натрупани неиздължени заплати и осигуровки, съобщи директорът на "Инспекция по труда" Добрич Младен Мартинов. Има единични случаи на арендатори, забавили пари. Общо за изтеклите 10 месеца на годината със съдействието на дирекцията са изплатени възнаграждения за 543 922 лева. Забавените заплати са били главно в сектори търговия, хотели и ресторанти, шивачество, строителство и транспорт. 54 предприятия в Добричко от същите браншове дължат още 636 092 лева на свои служители, каза Мартинов.

Той отбеляза, че няма ръст на жалбите за забавени възнаграждения след края на летния сезон, както са очаквали в инспекцията. Общо за 2012 досега те са 364, от тях 23 са подадени през ноември. Има фирми, които дължат пари на служителите си от края на 2011 г.. Има и случаи, когато не се изпълняват предписанията на инспекцията за изплащане и работниците търсят правата си по съдебен път, посочи директорът. Глобата за работодателите варира между 1 500 и 15 000 лева.

През този месец инспекторите са написали 2 акта за по 20 000 лева за пречка на контролен орган, информира още Мартинов. Санкциите са наложени за това, че при регулярна проверка в строителна фирма и на селскостопански производител, те не са предоставили в срок поисканите документи и липсва комуникация с тях, поясни той.

Издадени са 181 разрешения за работа на непълнолетни. В броя им има 20% спад спрямо м.г.., През ваканцията учениците са работили предимно като пиколи, аниматори, продавачи.