/ Дарик Враца - архив
В по-малко населени места в община Тервел на 27 октомври ще има избори за селски кметове в сравнение с местните избори през 2015 г.  Според промяна в законодателството, тази есен кмет на кметство ще се избира пряко в населени места с над 350 души население.
 
Заради тази промяна   право да пуснат бюлетини за кмет на кметство ще имат жителите на 15 села, съобщиха от добруджанската община. Преди четири години минималният праг е бил по-нисък – над 100 души, и избори за селски кметове са проведени в 21 населени места.
 
Местни управници ще си избират жителите на селата   Балик, Безмер, Бонево, Божан, Главанци, Градница,  Жегларци, Зърнево, Каблешково, Коларци, Нова Камена, Орляк, Полковник Савово, Попгруево и Честименско. В останалите села ще има кметски наместници, които ще бъдат назначени.
 
Извършена е съвместна проверка на адресните регистрации в общинската администрация и в кметствата от представители на ТЗ ГРАО-Добрич, Областна администрация и Районното полицейско управление в Тервел. Нарушения не са констатирани и не са предприети действия за автоматизирано заличаване на адресни регистрации по постоянен и настоящ адрес за периода от 1 до 30 април 2019 г.