В община Добричка ще предоставят почасови услуги за социално включване
В община Добричка ще предоставят почасови услуги за социално включване / Дарик Добрич

В община Добричка стартира изпълнението на проект „Създаване на Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността и в домашна среда". Той се реализира по схема „Независим живот" с Управляващия орган на ОП „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. Общата му стойност е 499 656 лева.

Ще бъде създаден консултативен Център, чрез който ще се предоставят социалните услуги „Личен асистент",„Социален асистент" и „Домашен помощник". Чрез почасова грижа в семейна среда, те ще подпомагат преодоляването на социалната изолация на хора с различни здравословни, психически и социални проблеми, изпитващи затруднения в индивидуалната си интеграция в обществото. Ще бъде осигурен специализиран транспорт за хора с увреждания, с цел излизане от затворената домашна среда.

Продължителността на проекта е 20 месеца, а услугите ще се предоставят за 18 месеца. Очаква се проектът да подобри качеството на живот на хора в неравностойно положение в община Добричка. Сред целите са още превенция на институционализацията, осигуряване на безопасна и подходяща среда за достойно съществуване и активен социален живот чрез улесняване достъпа на лица с увреждания и лица над 65 г. в невъзможност за самообслужване до комплекс от почасови услуги за социално включване в общността и в домашна среда; повишаване квалификацията и доходите на безработни и лица с ниска квалификация посредством осигуряване на заетост в сферата на социалните услуги; създаване на условия за връщане на реалния пазар на труда на лицата, които полагат грижи за близки с увреждания.