Двореца
Двореца
ДКИ КЦ “Двореца” отбелязва 140-годишнината от подписването на Търновската конституция с изложбата „Европейските измерения на Освобождението на България”. Тя е създадена по идея на проф. Андрей Пантев и Държавна агенция "Архиви". Дарена е от председателя на Народното събрание Цецка Цачева на Национален музей „Васил Левски” - Карлово. 

В четиринадесет табла са показани материали от богатата колекция от книги, гравюри и карти притежание на Централния държавен архив. Включените в изложбата документи са от фондовете на руски, финландски, немски, австрийски, италиански и испански архиви, чиито копия се намират в Колекцията от чуждестранни микрофилми на Централния държавен архив.

Представят в Будапеща "Вечната красота на Двореца"

Експозиционният разказ започва с венеца на българската национално-освободителна борба – Априлското въстание и неговия небивал международен отзвук, чийто резонанс води до започването на войната. Проследени са обявяването на войната, преминаването на река Дунав от руските войски, обсадата и капитулацията на Плевен, Шипченската епопея и действията на българското опълчение, освобождаването на София и други български градове. Показано е подписването на прелиминарния Санстефански мирен договор, окончателният край на войната, завършила с Берлинския конгрес и Учредителното събрание в Търново, което институционализира възстановяването на българската държавност.

Изложбата ще бъде открита от 11 часа на 16 април в Каменна зала на ДКИ КЦ “Двореца”, където може да бъде разгледана до края на месец май.