В Добрич гостува изложба на ученици от български неделни училища в чужбина
В Добрич гостува изложба на ученици от български неделни училища в чужбина / РУО - Добрич
Изложба рисунки на ученици от българските неделни училища в чужбина под надслов „Обич за България“ се открива от 10.00 часа в Младежки център „Захари Стоянов“ в Добрич. Инициативата е израз на дългосрочните усилия на Министерството на науката и образованието и Асоциацията на българските училища в чужбина за създаване, подкрепа и популяризиране на дейността на българските неделни училища и за съхраняване на националното самосъзнание на младите българи зад граница.

Министерството на образованието и науката осигурява функционирането на близо 400 български училища по света в 36 държави на 6-те континента. Осигурява се не само реална възможност за обучението по родния език, история и география на България, а и за дейности, свързани с фолклора, музиката, изкуството и националната култура. Представените в изложбата рисунки са на ученици от българските неделни училища в Италия, Франция, Белгия, Германия, Ирландия, Великобритания, Австрия, Гърция, Молдова.

Изложбата „Обич за България“ съдържа 68 картини и е пътуваща – в страната, до задгранични мисии, до организации на българите в чужбина и до православни общини, които имат училища по света. Експозицията ще може да бъде разгледане от гражданите и гостите на Добрич до 16.08.2019 г.