Изнасят кактусите в Ботаническа градина Балчик
Изнасят кактусите в Ботаническа градина Балчик / Университетски ботанически градини
Тези дни се изнасят на открито едроразмерните кактуси в Ботаническата градина в Балчик, съобщават от Университетските ботанически градини. През студените зимни месеци бодливите гигантите бяха прибрани на закрито и топло. С настъпването на пролетта и повишаването на температурите, те вече могат да бъдат изнесени на открито, посочват от УБГ.

Изнасят кактусите в Ботаническа градина Балчик
Университетски ботанически градини

Пренасянето и засаждането е трудна и деликатна задача, тъй като някои от екземплярите тежат над 400 килограма. Градинарите пренасят на ръце огромните крехки растения.

кактуси Ботаническа градина Балчик
Университетски ботанически градини

Колекцията от внушителните представители на рода Opuntia, както и от разнообразието на семейство столетникови (Agavaceae) са аранжирани на площ от над 700 кв. метра. Над 40 вида и над 600 екземпляра ще бъдат представени на открито през туристическия сезон и тази година. Визитната картичка на Университетска ботаническа градина – Балчик - едроразмерните кактуси и сукуленти, заеха своите места в  алеята зад кипарисите в „Божествената градина” и градина "Разсадника”. Колекцията е втората по големина в Европа на открито, след тази в княжество Монако, като в нея са представени едни от най-старите екземпляри бодливи растения, някои от които на възраст над 60 години.

кактуси Ботаническа градина Балчик
Университетски ботанически градини