В Балчик няма да се плаща туристическа такса за деца
В Балчик няма да се плаща туристическа такса за деца / netinfo

Общинският съвет в Балчик реши децата на възраст до 12 години да бъдат освободени от туристическа такса за следващия сезон. По време на дискусията някои от съветниците предложиха преференцията от 50% намаление за пенсионерите, които почиват на територията на общината, да остане, но това не бе подкрепено от повечето техни колеги.

Кметът Николай Ангелов обяви, че за миналата година в общинския бюджет са влезли малко над 370 хиляди лева от курортна такса, като най-голям платец си остава курорт „Албена”. В отговор на предложение хотелите да плащат според разположението си, той заяви, че независимо от мястото, туристическите обекти се оценяват според класата и обслужването си. Според кмета приходите от туристическа такса трябва да се харчат не само за реклама, а и за изграждане на туристическа инфраструктура.

Съветниците не приеха предложението таксата за всички да бъде 1 лев. Има промяна и в санкциите, които ще бъдат налагани на некоректните собственици на туристически обекти. 200 лева ще заплащат физическите лица, които не внасят туристическа такса в срок, а 500 лева ще плащат юридическите лица.
Определената туристическа такса предвижда собствениците на места за настаняване с категория „една звезда” да плащат 0.70 лв. С десет стотинки повече ще плащат хотелите с две звезди. 90 стотинки е таксата на човек за ден в хотели с три звезди, 1.10 лв – за хотели 4 звезди. В луксозните пет звездни хотели таксата на ден е 2 лева.