Председателят на РИК - Добрич Добромир Добрев в студиото на Дарик
Председателят на РИК - Добрич Добромир Добрев в студиото на Дарик / Дарик Добрич
Новост в бюлетината е опцията "Не подкрепям никого"
В 76 от секциите в 8-ми Добрички избирателен район ще има възможност за машинно гласуване на предстоящите избори за членове на Европейския парламент, насрочени на 26 май. 41 от секциите са в град Добрич, 4 в Балчик, 2 в Генерал Тошево, 5 в Каварна, 3 в Тервел и по една в Шабла и Крушари. Останалите секции с машинно гласуване са разпределени в населени места от Община Добричка и в големи села от другите общини. Това съобщи в студиото на Дарик председателят на РИК Добромир Добрев. Предстои членовете на РИК и СИК да бъдат обучени за работа с машините, информира Добрев.

По думите му в РИК вече е получена новата бюлетина.Тя се състои от две основни части – отляво има квадратчета, където се отбелязва със знак х или v политическата партия, коалиция или независимият кандидат за представител на България в Европейския парламент. Вдясно в кръгчета от 101 до 117 се отбелязват преференциите за отделните кандидати. Новост в бюлетината е опцията „Не подкрепям никого”.

До 11 май избирателите с увреждания трябва да подадат заявления в общината, ако искат да гласуват с подвижна избирателна секция. Към заявленията трябва да бъдат приложени и решения от НЕЛК или ТЕЛК. Заявлението може да се подаде писмено или по електронен път на страницата на общината, уточни още Добромир Добрев.

До момента в РИК – Добрич има подадена само една жалба от партия, която е настоявала нейните членове на секционни избирателни комисии да бъдат разпределени само в общинския център в Добрич. Комисията е решила, че жалбата е неоснователна.

След съпоставяне на избирателните списъци от РИК и ГРОН се оказало, че само на територията на община Добрич е имало 209 невалидни гласоподаватели, съобщи още Добрев. В момента неточностите се уточняват и изчистват.