Увеличават забраните за вдигане на шум в Добрич
Увеличават забраните за вдигане на шум в Добрич / Дарик Добрич

Община Добрич обявява публично обсъждане на изменения в Наредбата за осигуряване на обществения ред, поддържането и опазването на общинската собственост и околната среда. То ще продължи до 27 юли т.г.. Предложения и становища се приемат на адрес dobrich@dobrich.bg.

Причини за промените са зачестилите случаи на смущаване на спокойствието на гражданите със силна музика без повод или при чествания на лични и семейни тържества в частни имоти или на публични места в близост до жилищни сгради. Констатирани са непълноти в наредбата, които възпрепятстват инспекторите от общината и служители на Първо РУП - Добрич да осъществяват контролна дейност и да съставят актове за установяване на административни нарушения.

Предлагат се изменения, при които в Наредбата да се забранивикане, пеене, свирене, ползване на озвучителни уредби, апарати и системи, извършване на строителни, производствени и ремонтни дейности, форсиране на автомобили или мотоциклети и други дейности от битов и стопански характер в жилищните сгради и в непосредствена близост до тях, както и употреба на пиротехнически изделия, за времето между 14.00 и 16.00 часа и между 22.00 и 8.00 часа в делничните дни и между 14.00 и 16.00 часа и 21.00 и 9.00 часа в празничните и почивни дни.";
както и „използването на музикални инструменти и озвучителна апаратура по улиците на града, в междублокови пространства и в открити частни имоти, както и ползването на звукови сигнали на моторни превозни средства при тържества, с които се нарушава общественият ред и спокойствието на гражданите."

Ще се допълни също забрана за „хвърляне на неугасени предмети на обществени места, улици, паркове и други".

Прилагането на новата уредба няма да е свързано с изразходване на допълнителни финансови средства от бюджета, както и с допълнителни човешки ресурси, посочват от общината. Проектът е разработен в съответствие с Европейската харта за местно самоуправление, Европейската харта за регионално развитие, Стратегия за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа.