/ iStock/Getty Images
В Добричка област са установени девет лични стопанства с нерегламентирано отглеждане на свине.

За проверените сигнали от началото на годината съобщи на заседание на Областната епизоотична комисия по повод превенцията от Африканска чума д-р Пенка Николова от Областната дирекция по безопасност на храните.

Проверяват стопанствата в Пловдивско заради огнището на АЧС в Красново

По думите й от животните са взети кръвни проби за заразата, които са се оказали отрицателни. Последната инспекция по сигнал е в лично стопанство в село Коларци, община Тервел, с шест нерегистрирани прасета, за които се очакват резултатите от взетите проби за Африканска чума.

Стопаните трябва да закупуват маркирани животни само от регламентирани обекти, да сключват договори с ветеринарните лекари по общини и да спазват мерките за биосигурност, напомниха от Областната дирекция по безопасност на храните. От ведомството добавиха, че няма нарушения в индустриалния свиневъден сектор в превенцията на болестта.

На ГКПП "Кардам" и ГКПП "Дуранкулак от преминаващите се изземват хранителните продукти от свинско месо, предупреди д-р Николова като посочи, че в съседна Румъния са регистрирани над петдесет огнища на Африканска чума.

По думите й и на двата гранични пункта се поддържат дезинфекционни площадки.
БТА