/ БГНЕС
Служители на Областна дирекция на агенция по безопасност на храните - Пловдив се очаква да извършат проверка в село Красново заради установената там африканска чума по прасетата, съобщи кметът на община Хисаря Пенка Ганева. Заедно с тях в обиколката по къщите ще се включат и представители на органите на реда и служители от община Хисар.

Ганева уточни, че който има нерегистрирано животно то ще бъде умъртвено по хуманен начин. По думите й останалите населена места в десет километровата зона ще бъдат наблюдавани и ако се появят някъде симптоми, тогава ще се предприемат мерки.

Умъртвиха прасетата с Африканска чума в Красново

Африканска чума по свинете бе установена в края на миналата седмица, което налага и предприемането на допълнителни мерки за ограничаване разпространението на заразата.

Стопаните, чиито животни ще бъдат умъртвени, ще бъдат компенсирани, ако обектите са регистрирани по Закона за ветеринарната дейност.

В 10-километровата наблюдавана зона попадат селата Старосел, Беловица, Мало Крушево и Кръстевич от община Хисаря, село Драгомир от община Съединение, както и село Дюлево от община Стрелча.
БТА