/ iStock/Getty Images
Установили са 14 нерегистрирани лични стопанства
Във връзка с обявеното огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в с. Красново, община Хисар, Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Пловдив провежда епизоотично проучване в района, съобщиха от БАБХ.

БАБХ проверява Красново заради африканската чума по свинете

В 10-километровата зона около огнището официалните ветеринарни лекари (ОВЛ) са установили до момента 14 нерегистрирани лични стопанства, в които се отглеждат единични бройки свине за лична консумация. На стопаните е наложена възбрана за движение на свинете и са им връчени предписания за регистрация.

Животните ще бъдат маркирани и заведени във ВетИС. Взети са им кръвни проби, които са изпратени за изследване. Ще се извършват и периодични клинични прегледи на установените прасета.

В самото с. Красново няма други установени нерегистрирани лични стопанства. На стопанина на „задния двор“, в който е избухнало заболяването, е съставен акт за установяване на административно нарушение (АУАН). Там е извършена поредната дезинфекция.

Умъртвиха прасетата с Африканска чума в Красново

Проверките продължават в селата Мало Крушево и Старосел, а утре (петък) ОВЛ ще инспектират с. Драгомир в община Съединение. На общинска епизоотична комисия в Хисар вчера, бяха потвърдени решенията на областната епизоотична комисия от миналата седмица.

Ветеринарните лекари от ОДБХ работят съвместно с кметовете на населените места, които оказват съдействие относно овладяването на епизоотичната обстановка и предприетите мерки за преброяване на животните.