Установиха над 1.8 млн. лева укрит ДДС от търговия със зърно
Установиха над 1.8 млн. лева укрит ДДС от търговия със зърно / netinfo

14 ревизии на производители и търговци със зърнени култури са приключили в Добрич и Русе, съобщават от НАП-Варна. Установено е, че добруджанци са укрили ДДС в размер на 1 805 000 лева, а русенските търговци на зърно са опитали да ощетят хазната с 2 684 000 лева.

По време на ревизионно производство на търговец на зърно от Варна инспекторите от териториалната дирекция са разкрили укрит и невнесен ДДС в особено големи размери. Ревизията е приключила с акт за установяване на допълнителни задължения към бюджета в размер на 2 400 000 лева. Това е най-големият съставен акт на търговец на зърно от началото на годината. На други трима производители и търговци на зърно от Североизточна България ревизиите са приключили с актове от по над 1 100 000 лева.

За първите шест месеца на 2012 година инспекторите от териториалната дирекция са извършили и приключили общо 936 ревизии, като  69 от тях са ревизии на производители и търговци със зърнени култури.

Във Варна и областта са приключили 20 ревизии на производители и търговци със земеделска продукция, като допълнително установеният при тях ДДС е в общ размер на 4 милиона лева. В Разград са приключили 8 ревизии с допълнително установен ДДС  - 2 353 000 лева, в Търговище 4 ревизии с укрит данък от 1 391 000 лева, а при ревизии на 6 шуменци са установени 1 млн. лева укрит ДДС. 130 000 лева е установеният укрит данък при извършени 3 ревизии в Силистра.

Най-честите нарушения, които приходните инспектори са установили по време на ревизионните производства, са фиктивни адреси, на които никога не е имало регистрирани фирми, извършени сделки със зърно, без същите да са придружени с финансово-счетоводни документи, декларирани минимални площи, но извършени продажби в големи количества.

"От началото на месец август започнахме масови проверки на обекти за съхраняване и търговия  на зърно в цяла Североизточна България. Проверките имат за цел да установят налично зърно по количество и вид в обектите за съхранение и да се  проверят счетоводните документи на фирмите, свързани с доставката, движението, съхранението и реализацията на стоката. Те са също така и част от мерките, които държавата предприема, за предотвратяването на опитите за отклоняване на ДДС", коментира териториалният директор Светлан Петков.