Уникати от кожа представят в галерия Тунела в Двореца
Уникати от кожа представят в галерия Тунела в Двореца / netinfo

Културен център "Двореца" представя изложба, включваща творчество на две поколения автори - Гичка и Ангел Фотеви (родители и учители) и Диян и Миглена Фотеви (наследници и ученици). Откриването е от 19.00ч. в галерия "Тунела". Изложбата се нарича "Традиции, пренесени във времето".

В нея ценителите ще видят пана, скулптури, албуми, дамски аксесоари, изработени от естествена кожа (свински и телешки юфт, меки, финни, агнешка, свинска и телешка напа). Твърдите кожи в тъмни нюанси подчертават старинната автентичност на експонатите, а меките кожи в контрастни цветове дават модерно звучене на съвременния интериорен дизайн. Стилизираните птици, слънце и цветя, които посетителите ще видят, са фолклорни елементи, характерни за българското традиционно приложно изкуство.

За художничката Гичка Фотева магията на кожените приключения започнала след посещение в музея в Троян. Гайтаните по автентичните стари носии развихрили въображението, и така се родила идеята за уникалния стил "кожен филигран".

Многократни са участията на фамилията в международни фестивали, изложения на български художествени занаяти, в европейски столици на културата. Виена, Стокхолм, Прага. Някои от творбите са представяни на общи изложби на ЗМНХЗ в Мексико, Япония, Индия, Китай, Германия - Музей на кожата и обувката Офенбах, Морски музей Рощок, Ерфурт, участие в международния експо център във Франкфурт, Дунавския фестивал Улм, коледно изложение на нациите Рюдесхайм, Италия - фестивал на занаятите Флоренция и др.

Изложбата "Традиции, пренесени във врмето" може да бъде посетена в галерия "Тунела" до 4 септември 2016 г.