Удължиха проекта на община Генерал Тошево за социално включване на деца
Удължиха проекта на община Генерал Тошево за социално включване на деца / netinfo

Проектът „С грижа за нашите деца” – социално включване на деца до 7 години в община Генерал Тошево”, се удължава до края на тази година, съобщават от общината. Споразумение за това е подписано с Министерството на труда и социалната политика.

Проектът се изпълнява вече пета година. До момента по него се реализираха дейности за над 800 000 лв. Със средства по проекта в размер на 400 000 лв. се обновиха и обзаведоха детските градини в с. Спасово, с. Василево и с. Кардам, създадоха се необходимите условия за функциониране на допълнителни групи с деца и се обособиха специализирани помещения за работа с родители и такива за здравни работници. От месец ноември 2014 година екип от трима специалисти – педиатър, медицинска сестра и медиатор, стартира  услугата „Здравна консултация за деца” ( до 3 год. и от 3 до 7 год.). Продължителността й бе до 30 септември тази година. В резултат на това бяха извършени 2400 прегледи и диагностика на психомоторното развитие на деца, 600 консултации на родители за здравословното състояние на децата им, изнесени са 42 лекции на здравна тематика на групи с родители и бъдещи родители и са реализирани над 100 посещения за работа на терен.

От началото на месец май 2015 година стартира и предоставянето на услугите „Формиране и развитие на родителски умения” и „Семейно консултиране и подкрепа”. Мобилен екип от специалисти в състав педиатър, гинеколог, медицинска сестра, акушерка, психолог, социален работник, юрист и трима медиатори провеждаха по предварително съгласуван график групови и индивидуални занимания с бъдещи родители и родители на деца до 7 години.

През летния период – месеците юли и август, бе реализирана услугата „Подготовка за равен старт в училище” с разкриването на две летни групи с по 15 деца от уязвими семейства – една в ОДЗ „Пролет” и една в ОДЗ „Първи юни” гр.Ген.Тошево.

Очакванията на общинското ръководство са, че до 2020 година оставащите дейности по проекта ще се обезпечат чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.