Удостояват Рада Москова с националната литературна награда „Дора Габе”
Удостояват Рада Москова с националната литературна награда „Дора Габе” / netinfo

Писателката Рада Москова е тазгодишният носител на националната литературна награда „Дора Габе”-Добрич`2013. Отличието ще бъде връчено от кмета на града Детелина Николова на официална церемония от 18.00 часа в огледална зала „Нели Божкова”.
Слово ще изнесе директорът на Националната библиотека проф. Боряна Христова. В програмата е предвиден поетичен спектакъл „Почакай слънце” по стихове на Дора Габе в изпълнение на актрисата Доротея Тончева и с участието на квартет „Добрич”, както и поетичен поздрав от родственицата на Дора Габе Виолета Пенева.

Рада Москова е родена на 3 май 1933 г. в Габрово. Завършила е Висш медицински институт. Работила е като медик в Габрово, а също като драматург в Централния куклен театър и в Народния театър за младежта. Рада Москова е сценарист на популярните филми "Куче в чекмедже", "Горе на черешата", "Здравей, бабо", на куклени пиеси, на книги със стихове и приказки. Миналата година на книжния пазар излезе книгата й  „Ние – негероите”.

Рада Москова получава литературното отличие в годината, когато честваме 125 години от рождението на Дора Габе. Награда се връчва на всеки пет години по предложение на Консултативна комисия към община Добрич и след решение на Общинския съвет.