Ученици от ветеринарната гимназия  с покана за посещение в Европейския парламент
Ученици от ветеринарната гимназия с покана за посещение в Европейския парламент / ПГВМ

Ученици от Учебната компания  „Junior Bio Vet 98 към ПГ по ветеринарна медицина в Добрич, работещи по програмата на Джуниър Ачийвмънт България, получиха покана за работно посещение в Европейския парламент в Брюксел след отлично представяне на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди”, състоял се в София. Те са наградени в категорията „Агро-предприемачество” със завършен цикъл на производство.

До националното състезание учениците достигнаха след едногодишно обучение и участие на Регионалния панаир на учебните компании на Джуниър Ачийвмънт, проведен на 26 април т.г. във Велико Търново. Те представиха своя бизнес проект „Производство и реализация на биотор и отглеждане на цветя”. Този бизнес учениците развиват в учебната база на гимназията в кв. Рилци, като отглеждат червени калифорнийски червеи, получават биотор и част от нея използват за отглеждане на цветя. Произведената продукция предлагат на пазара и имат реална печалба, която след това се разпределя между участниците като дивиденти. Обучението е в часовете по СИП, като програмата включва: създаване и организиране на дейностите във фирмата; обучение на лидерите; съставяне на бизнес план; управление, производство и продажби; съставяне на годишен отчет.

Ветеринарната гимназия работи по програмата Джуниър Ачийвмънт България вече шеста година, като се сформират групи в единадесети и дванадесети клас с ръководител Живка Райкова - старши учител по икономика. Основната  цел е изграждането на предприемачески дух и рационално икономическо мислене в учениците, което помага за започване на самостоятелен бизнес след завършване на училище.

В европейската столица са поканени още три отбора – от Русе, Карлово и  Пловдив.