Ученици от СОУ П. Р. Славейков ще почетат народните будители
Ученици от СОУ П. Р. Славейков ще почетат народните будители / Дарик Добрич

Ученици от СОУ "П. Р. Славейков" в Добрич са подготвили тържество, посветено на народните будители, които България почита на 1 ноември. Събитието е днес от 18.00 часа в актовата зала на училището. Ще участват шестокласници с класен ръководител Невяна Манова.

Децата са подготвили песни и стихотворения, с които ще излязат на сцената, преобразени като някои от видните ни възрожденци - не само всеизвестните Паисий, Петър Берон, Кирил и Методий, Добри Чинтулов, Ботев, Вазов, Райна Княгиня, баба Тонка и баба Неделя, но и по-малко познатите като Царевна Миладинова, Анастасия Димитрова, Станислава Балканова. За своите синове ще разкажат Иванка Ботева, Султана Делчева, Съба Вазова. На сцената ще има и литературни герои: Рада Госпожина, Събка от романа "Под игото", Славейковата Гергана от поемата "Изворът на белоногата", Войниковата Анка от комедията "Криворазбраната цивилизация". Участниците са подготвили своя сценичен костюм и реквизит с подкрепата на семейството.

Театрално-музикалната програма има конкурсен характер. Рецитациите ще бъдат оценявани и коментирани от жури, в чийто състав влизат директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов, Светлана Василева - ст.експерт от РИО, както и преподавателят по история от СОУ "П.Р. Славейков" Силвия Стойчева.