Тържествено откриха и осветиха новата църква в с.Нова Камена
Тържествено откриха и осветиха новата църква в с.Нова Камена / Община Тервел
Новата църква в село Нова Камена  бе осветена на специално тържество от Доростолския митрополит Амвросий в съслужие със свещеници от Доростолска епархия. В селото отдавна няма църква. Има опити на населението през годините да преустройва малки сгради, които да ползва като храм.Така се е случило със сградата на бившата детска градина и с малка постройка, разположена в гробищния парк, разказват местните хора.

Името на храма неизменно е било „Рождество Богородично“. Това име носи и новопостроената църква. За освещаването й е избран денят, в който е храмовият празник - осми септември, когато съгласно църковния календар е Рождество Богородично.

Желанието на хората от селото да имат свой църковен храм датира от много години. През 2015 г. Община Тервел възлага изготвяне на технически проект за нов църковен храм, а визуализацията на сградата е представена пред  населението през юни същата година, по време на тържеството за откриване на центъра  за социални услуги в селото. През 2016 г. техническият проект е одобрен и получава разрешение за строеж. Архитектът е Сергей Михайлович Киорогло, а конструктор е инж.Младен Върбанов от Каварна.

Сградата е със застроена площ от 116 кв.м. Залата е 86 кв. м., има емпория (балкон) за църковен хор. Притворът е отворен, вграден в основната конструкция на сградата чрез арки .
Изпълнението стартира в началото на 2017 година, а изпълнител на строителните дейности е „Добруджа Билдинг“ ЕООД гр.Добрич. Строителството продължава три години.
За изграждането на храма Община Тервел заделя 123 х.лева, а други 15 х.лв. са събрани от дарители, чийто имена ще бъдат съхранени в паметната книга, която ще бъде поставена в залата.

Иконостасът е от липова дървесина, с дълбока ажурна резба.Изработен е от майсторско ателие „Ваневи“ - Велико Търново. Същото ателие през 2010/2011 г. изработи иконостаса на храма в Тервел. Камбаната на новокаменската църква е пренесена от малка църква в с.Орляк, в която е служил покойният отец Добри от с.Жегларци.
Тържествено откриха и осветиха новата църква в с.Нова Камена
Община Тервел

След освещаването на храма, тържеството продължи със земляческа среща в с. Нова Камена. Почетна грамота, плакет на града и сребърна икона на Св.Георги бе връчена на подполковник Ради Радев - Главен диригент на Българската армия, диригент на Гвардейския представителен духов оркестър и композитор, от Председателя на Общински съвет Тервел инж.Симеон Симеонов.

Празникът продължи с изпълнения на самодейни състави от читалищата в община Тервел и със специалното участие на народните певци Калинка Вълчева и Петър Петров.