/ iStock/Getty Images
Призив за по-голяма активност от страна на хората, желаещи да участват в процеса по преброяване на населението и сградния фонд, което ще се проведе в началото на 2021 г. в цялата страна, отправя Неделчо Василев - ръководител на статистическия отдел в Добрич и секретар на създадената Областна комисия по преброяване.

Крайният срок за подаване на заявления изтича на 30-ти октомври. За област Добрич са необходими 621 преброители и 160 контрольори. Към момента са попълнени едва около 50 на сто от необходимите бройки.

"Разчитам, че в оставащите 10 дни хората ще проявят по-голяма активност и ще станат част от процеса по преброяване на сградния фонд и населението в страната", каза Василев и допълни, че набирането на преброители или контрольори не е обвързано с местоживеенето на желаещото лице, както и това, че кметове на малки населени места също биха могли да участват в процеса.

От Областната комисия по преброяването припомнят, че трудът на анкетьорите ще бъде възнаграден, като за целта Националния статистически институт има обезпечен финансов ресурс. Преброителните участъци ще обхващат около 200-250 души и 80 жилища.

Ангажираността, на тези, които се включат в Преброяване'21, ще бъде в периода от 1 до 15 февруари 2021 г. Националният статистически институт ще проведе обучения по общини на всички преди старта му.
БТА