Стилиян Митев
Стилиян Митев / netinfo
Окръжният съд в Добрич даде ход на делото срещу бившия директор на Областна дирекция „Земеделие“ – Добрич, Стилиян Митев, който е обвинен в престъпление по служба.
 
Според обвинителния акт в периода от 13.11.2009 г. до 03.09.2013г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с цел да набави облага за две търговски дружества /„Митев“ЕООД - Добрич и „Макситур Бряг на изгрева“АД – Варна/, подсъдимият не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. От това са могли да настъпят немаловажни вредни последици.

Стилиян Митев: Не съм нарушил закона, не съм облагодетелствал семейството си
 

Прокуратурата посочва, че в резултат на неговото умишлено бездействие по служба е могло да се стигне до замърсяване и увреждане на имот с площ от близо 15 декара, намиращ се в землището на село Кранево. Имотът граничи на изток с морски плаж „Кранево - север“ и съставлява част от държавния поземлен фонд.  
        
В проведеното днес съдебно заседание, насрочено за предварително изслушване на страните, бе направено искане от подсъдимия и неговия защитник за разглеждане на делото при съкратено съдебно следствие.

Те изразиха съгласие да не бъдат призовавани пред съда болшинството от свидетелите, разпитани в хода на досъдебната фаза, както и да не бъдат изслушвани вещите лица, изготвили експертните заключения по три графически експертизи и комплексна геодезична, агротехническа и строителнотехническа експертиза, като дадените от тях показания и експертни становища ще бъдат ползвани при постановяване на крайния съдебен акт.

Бившият директор на ОС "Земеделие" в Добрич Стилиян Митев е обвиняем в престъпление по служба
 
Защитата поиска на този етап в съдебна зала да бъдат разпитани само петима от общо 49 свидетели. Към делото са приложени и веществени доказателствени средства, събрани чрез специални разузнавателни средства и други класифицирани материали.

В обвинителния акт е посочено, че в периода 2009-2013 година подсъдимият е проявил бездействие с висока степен на обществена опасност, като с това е позволил неправомерно ползване на имот от държавния поземлен фонд. Обвинението твърди, че в продължителен период от време Митев не е предприел действия по служба, с които да инициира премахването на незаконно построени в имота обекти, между които заведение „Винарна“, „Медицински пункт“, незаконен строеж на двуетажен хотел.

Не са били предприети действия и за премахване на преместваеми обекти - бунгала, метални конструкции, фургони, павилиони, каравани и др., поставени в имота без разрешение и без правно основание.
 
В обвинителния акт се посочва, че подсъдимият не е упражнил и контрол върху дейността на назначените от него комисии за извършване на теренни проверки за състоянието на имота и допуснал изготвените констативни протоколи да не отговорят по съдържание на действителното положение за състоянието и ползването на имота, което е попречило за започване на административно производство срещу неправомерните ползватели.
 
Прокуратурата твърди, че бездействието на подсъдимия по отношение неправомерното ползване на земеделския имот от държавния фонд е било изцяло в интерес на частни търговски дружества, едното от които е било собственост на неговия баща.
 
Според обвинението подсъдимият не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за концесионера на плаж „Кранево - север“ „Макситур Бряг на изгрева“АД - Варна и на дружество „Митев“ЕООД - Добрич, собственост на неговия баща, което от ноември 2007г. стопанисвало плажната ивица, съгласно сключен с концесионера договор.
 
Обвинението срещу бившия директор на Областна служба „Земеделие“ е повдигнато от Специализирано звено “Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура.
 
Процесът ще продължи на 18 януари. Ако бъде признат за виновен, Митев може да получи наказание лишаване от свобода от 1 до 8 години и да бъде лишен от право да заема отговорна служебна длъжност.