Транспортното министерство влага парите от продадени имоти в БДЖ
Транспортното министерство влага парите от продадени имоти в БДЖ / netinfo

„Предстои продажбата на гара "Пионер", която се намира в центъра на София. Теренът е от 59 декара и струва около 100 милиона лева. Тези пари ще влязат  ж.п. транспорта”, заяви в Балчик транспортният министър Петър Мутафчиев.

Министерството на транспорта влага парите от продажби на свои имоти за подобряване на състоянието на БДЖ, поясни Мутафчиев.

Над 70 млн. лева от продадени обекти са били инвестирани в железниците само през миналата година.

Мутафчиев допълни, че в старите ж.п. вагони ще се изградят пожаро-сигнални системи. Министърът съобщи още, че функциите на шафнерите в България и в страните от ЕС се различават значително. В Европа шафнерите имат само задачата да обслужват пътниците, докато в нашата страна те са натоварени и с осигуряване на безопасността и сигурността им.

Мутафчиев заяви, че няма нищо против да се срещне с роднините на загиналите във влака София - Кардам. Министърът бил готов да пътува до Добрич за такава среща. Тя обаче можела да се осъществи, ако близките поискат и ако има какво ново да се съобщи по трагичния инцидент.

Близките на загиналите вероятно ще получат парите от застрахователната компания, след като приключи следствието. Петър Мутафчиев обеща утре да се информира дали вече са изплатени обещаните от държавата по 10 хиляди лева.