Трактори изкореняват палми в Ботаническата градина в Балчик
Трактори изкореняват палми в Ботаническата градина в Балчик / netinfo
Два трактора са в Ботаническата градина в Балчик и изкореняват палмите и редките растения, собственост на Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Това съобщи за „Витамин” по Дарик директорът на университетските ботанически градини д-р Красимир Косев.

Той добави, че в Ботаническата градина в Двореца на румънската кралица в Балчик има засилено полицейско присъствие.

Застрашена е и кактусовата колекция – втора по големина в Европа, с над 350 ценни вида, алармира д-р Косев. 30 души ще останат без работа, пропадат договори с туроператори.

Всичко това се случва, след като правителството предостави на Министерството на културата 183 декара от културно-историческия парк. За Ботаническата градина към Софийския университет остават около 11 декара с разсадник и стопански двор. Теренът не включва лятната кактусова градина. Уникалните кактуси ще бъдат прибрани в оранжерията и посетителите няма да имат достъп до тях.

От архитектурно-парковия комплекс, който е под шапката на Министерството на културата пък твърдят, че от пет години насам ботаниците неправомерно събират такси на входа на Двореца, а това влияе зле върху имиджа на комплекса.