/ Галина Георгиева
Допълнителни 20 хиляди лева  ще бъдат оситурени от Община Силистра за осъществяване на въздушна и наземна обработка на зелените тревни площи срещу комари в общинната.

Месец май е най-подходящият за старт на борбата с комарите

Това предложение, направено от общинския съветник Орлин Николов, местните парламентаристи подкрепиха единодушно на редовната си юнска сесия днес. Средствата ще бъдат заделени от кризисния резерв на община Силистра.

По думите на кмета на Силистра  д-р Юлиян Найденов, до този момент общината е вложила 15 хиляди лева само за наземна обработка, но според експертите, неблагоприятните метеороологични условия и високата влажност следствие на дъждовете, допринасят за неефиктивното въздействие на тези обработки.

Същевременно, търпимостта на гражданите е на предела си, тъй като комарите тази година са в пъти повече отколкото в предходни години и борбата с тях изглежда все по- невъзможна.

Десетина граждани, оргнизирани в социалните мрежи, снощи проведоха флашмоб със зелени клонки заради неефективната работа на общината в борбата с комарите. Клонките, които носеха гражданите, са символ на принудата им да използват подръчни средства за борба с насекомите.  

На сайта на общината бе публикувана  информация, която опровергава твърденията за неефективна борба срещу насекомите. Заявява се, че "всяка година Община Силистра започва борбата с комарите още през месец април" и до момента са обработени около 300 декара в Силистра и селата Ветрен и Сребърна.

Досега са извършени и три наземни обработки - на 04/05 юни, 11/12 юни, 21/22 юни. Тази година усложненията се дължат на обилните и постоянни валежи” - пише още в сайта на общината.