Месец май е най-подходящият за старт на борбата с комарите
Месец май е най-подходящият за старт на борбата с комарите / Thinkstock/Getty Images
Месец май е най-подходящият за започване на обработката против комари
72525
Месец май е най-подходящият за започване на обработката против комари
  • Месец май е най-подходящият за започване на обработката против комари

Всяка година в края на пролетта или началото на лятото в общините, разположени покрай река Дунав, се пръска срещу размножаването на комари. Дейностите се финансират с общински средства, а държавата отпуска допълнителна субсидия, която се разпределя между кметовете, според площта на заблатените райони, в които се развъждат комарите. Преди броени дни правителството одобри 800 000 лева, които ще бъдат поделени между 35 крайдунавски общини, и използвани за борба с комарите, кърлежите и други вредни насекоми. Петнадесет от общините ще получат над 20 000 лева, което означава, че трябва да проведат обществена поръчка за избор на фирма-изпълнител, а това отнема от 2 до 3 месеца.

Настоящият месец е най-подходящият за започване на обработката против комари, обясни за Дарик д-р Теодора Начева, директор на РЗИ в Силистра. Според нея колкото по-рано се извърши пръскането, толкова по-малка ще бъде тяхната концентрация, особено около водни басейни.

„Време е за пръскането. Дори бих казала, че по-ефективните обработки е добре да се случват още по-рано, когато възрастните форми на комарите още не са се развили, но това като че ли не се случва".

Още в края на март регионалната здравна инспекция е дала предписание на общините от област Силистра да установят местата, където ще се извършва пръскането против комари и кърлежи. Периодът за обработка против комари трябва да е съобразен и с метеорологичните условия, обясни д-р Начева.

Дъждовете опорочават ефективността на действието на препаратите. Силният вятър пречи на една качествена обработка, защото аерозола, който се прилага върху зелените храсти и треви, вятъра го разнася и дъжда го отмива".

Заради хладната пролет тази година краят на май е подходящото време за стартиране на пръскането срещу комари, смята кметът на Брегово инженер Милчо Лалов. Общината ще получи малко над 13 000 лева от субсидията, за да се справи с комарите. Това означава, че обществената поръчка ще се проведе бързо, а пръскането ще започне навреме.

„Ще поканим фирма, която е специализирана в това направление, ще сключим договор с нея и най-късно 30 май трябва да бъде първото третиране срещу комари и кърлежи на територията на община Брегово. Предишни години нещата са се променяли. Една година пръскането се извършване в началото на май месец, защото пролетта беше топла, влажна и дъждовна. А при дъждовно време около заблатяванията комарите много бързо се развъждат и разпространяват. Друга година пък процедурата се забави чак до август месец, защото тогава парите се предоставяха на областните управи. Те закъсняха с процедурите и първото третиране се осъществи в края на август, което според мен беше излишно, защото нямаше никакъв резултат".

Според кмета на Брегово пръскането срещу комари е ефективно.

„Хората разбират, че е ефективно и много често ме питат „ Кмете, кога ще се извърши пръскането?" Веднага след пръскането се усеща, че тези насекоми се унищожават".

Община Павликени също попада в обхвата на крайдунавските общини. Въпреки поисканите от държавата 17 000 лева за борба с комарите, общината ще получи близо 5000 лева. Кметът Емануил Манолов обаче е доволен от подкрепата.

„Ние и минали години сме третирали насекомите, по заповед на Регионалната здравна инспекция, с общински средства, но за първи път нашата заявка за финансова помощ е уважена".

Най-голям дял от субсидията за борба с вредните насекоми ще получи община Оряхово. Сумата от над 103 000 лева изисква провеждане на обществена поръчка, което според кмета Росен Добрев ще отнеме поне два месеца.

„За мен отпускането на средства е в много късен етап. През минали години парите са ни били отпускани много по-навреме, още през януари или февруари, за да можем да спазим закона за обществените поръчки и всички срокове вътре в него. Отнема 2,3 месеца изборът на фирма-изпълнител и сега през май да започнем третирането. А те сега ни отпускат парите, което означава, че спазвайки тези срокове, ние ще закъснеем страшно много с третирането и не съм сигурен в неговия ефект. Ще използваме всички възможности, които законът ни дава, за да можем да направим така, че да не отлагаме избора на изпълнител няколко месеца, а да го направим по- навреме".

Въпреки шестцифрената сума, парите все пак не са достатъчни според кмета.

„На фона на сумите, които се получавали през минали години, това наистина е по-голяма сума. На фона на това, което сме заявили, че е необходимо тя не е толкова голяма, защото е наполовина на това, което ни трябва. Трябват ни 180 хиляди лева. Принципно сумата, която се отпуска е на единица площ, но при нас площите са много".

След като мине пръскането срещу комари, се правят проверки на място, обясни д-р Теодора Начева, и увери, че целият процес е безопасен за хората.

„Това най-добре го извършват биолози, които владеят тези методики и могат да преценят каква ефективност има пръскането и колко е намаляла числеността на популацията. Има изискване да се използват такива препарати, които са разрешени от Министерството на здравеопазването, в концентрации, които са допустими и задължително хората трябва да са предупредени да не присъстват по време на извършването на обработката против насекоми".