Съпруг, удушил и заровил жена си, излезе от затвора след по-малко от 8 години
Съпруг, удушил и заровил жена си, излезе от затвора след по-малко от 8 години / Дарик Варна, архив

Мъж, убил жена си и дълги години крил престъплението, излезе от затвора във Варна, след като изтърпя малко повече от половината от 15-годишната си присъда. Окръжният съд в морския град пусна 4 години и 8 месеца предсрочно Тошко Илиев, който зад решетките е работил и след приспадане на това време фактически е излежал близо 7 години и 8 месеца.

На 1 февруари 1995 г. Илиев пребива съпругата си Марияна, докато двамата пътуват към Добрич. Семейството се скарва в колата и жената удря шамар на мъжа си, който започва да я удря, а накрая я души с капроново въже. Тялото Илиев заравя в трап зад чешма на разклона за село Одърци по пътя между Добрич и Албена. На следващия ден казва на родителите на Марияна, че дъщеря им е тръгнала към тях.

Жената се води безследно изчезнала цели 12 години. През есента на 2007 г. Илиев е извикан в полицията в Добрич за разпит, тъй като е извършил кражба. Пред разследващите той признава за убийството, а като причина посочва, че семейният му живот бил „ад”. Тошко и Марияна имат две дъщери, за които грижите след престъплението са поети от бащата. През 2008 г. той получава 15 години затвор от Окръжния съд в Добрич.

Заради добро поведение и ниска оценка от риск от рецидив 53-годишният Илиев е предложен за предсрочно освобождане от началника на затвора, а съдът му определя изпитателен срок в размера на оставащата му част от наложената му присъда.

Общо 20 осъдени са напуснали миналата седмица предсрочно затвора във Варна.