/ iStock/Getty Images
Окръжният съд в Добрич наказа с условна присъда собственик на таксиметров автомобил за причинена смърт при взрив на неизправно газово устройство, монтирано в превозното средство.

Газова бутилка се запали в Пловдив, евакуираха двама души

За наложеното наказание от една година и четири месеца "лишаване от свобода" при три години изпитателен срок съобщиха от съда. Според обвинителния акт на прокуратурата подсъдимият монтирал технически неизправен и потенциално опасен резервоар за втечнен газ пропан-бутан или сгъстен газ метан.

Окръжната прокуратура посочва, че резервоарът е бил изработен от собственика на автомобила със заварени дефектни съединения, с липсваща идентификация и устройството е било несъвместимо за работно налягане на метановия въглеводород от 220 бара.

Със смяната на резервоарите от метан на пропан-бутан, той целял да постигне икономичност и да подобри работата на двигателя, поясняват от пресцентъра на съда. На 14 септември 2019 година в автомобила пътувала майката на подсъдимия.

Превозното средство било управлявано инцидентно от друга негова родственица, която на бензиностанция в Добрич спряла на колонката за зареждане с метан. При пълненето на резервоара последвал взрив. Пострадалата пътничка в автомобила била транспортира в болница, където в същия ден починала.

Газова бутилка се взриви в Бургас, има пострадали

Според обвинението подсъдимият е нарушил регламентираните в наредба изисквания за изменения в конструкцията на регистрираните пътни превозни средства. Съдът оправда подсъдимия за част от посочените като извършени от него нарушения.

Делото е преминало като съкратено съдебно следствие, при което първоначално определената присъда се намалява с една трета. Наказанието подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд във Варна.