Съдът отхвърли исковете на семейство Гаич срещу Окръжна следствена служба
Съдът отхвърли исковете на семейство Гаич срещу Окръжна следствена служба / netinfo
Добричкият окръжен съд отхвърли исковете на семейство Гаич срещу Окръжна следствена служба – Добрич. Живка и Миролюб Гаич поискаха обезщетения в размер на над 16 милиона лева за претърпени от тях имуществени и неимуществени вреди при задържането на сръбския бизнесмен под стража за около три месеца в края на 1995 и началото на1996 година.

Според Гаич задържането му било незаконно, тъй като срещу него не било повдигнато обвинение за извършване на престъпление. Бизнесменът твърди, че арестът го е дискредитирал в обществото и го е лишил от възможността да се грижи за делата на неговата фирма „Югоагент експорт – импорт”ООД. Това довело до обявяване на дружеството в несъстоятелност.

Съпрузите поискаха и по 40 000 лева обезщетение за претърпени от тях душевни мъки, терзания и притеснения, че съществува опасност от разпиляване на имуществото на дружеството и от злепоставяне на Миролюб Гаич пред близките му и в обществото.

По делото е установено, че Гаич е признат за виновен в причиняване на имотна вреда в особено големи размери на различни лица. Той беше осъден на 4 години затвор от Добричкия районен съд, а през юли тази година беше освободен предсрочно.

Окръжният съд в Добрич прецени, че претенциите на семейство Гаич са неоснователни, каквато бе и позицията на прокуратурата.

Решението на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна в 14-дневен срок.