Съдът наказа със затвор грабители на старица
Съдът наказа със затвор грабители на старица / Дарик Добрич - архив

Наказание 8 години лишаване от свобода наложи Добричкият окръжен съд на 36-годишния Станко Д. от село Черна, община Добричка. 24-годишният Юлиян С. от село Люляково, община Ген.Тошево, е осъден на 4 години лишаване от свобода. Двамата бяха признати за виновни, че на 28.09.2010 г. в село Люляково, в съучастие като извършители са отнели два броя златни обеци на стойност 104 лева от  82-годишна жена с инициали Ж. Ст., като употребили сила и заплашване. Престъплението е извършено от Станко Д. при условията на опасен рецидив. Юлиян С. ще изтърпи и 4 месеца лишаване от свобода по присъда на Районен съд - Ген. Тошево. Съдът постанови също двамата да заплатят на пострадалата обезщетение в размер на 5 000 лв. ведно със законната лихва.

По молба на подсъдимите и след като те признаха вината си и фактите и обстоятелствата в обвинителния акт, Добричкият окръжен съд допусна делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие.

По делото е изяснено, че подсъдимият Станко бил на гости в Люляково. На 28.09.2010 г. заедно с Юлиян брали орехи край селото. На връщане минали покрай къщата на старицата, видели я и я попитали дали желае да й продадат орехи. Пострадалата отказала, но докато разговаряли, подсъдимите забелязали, че тя носи златни обеци. Същата вечер те решили да отидат в дома й, за да вземат накитите. Направили си маски за лицата от чорапогащници, за да не ги разпознае жената. Взели ръкавици от дома на Юлиян, за да прикрият следите си и пластмасов пистолет, който да използват като средство за заплаха. По-късно подсъдимите отишли до къщата на 82-годишната жена и я намерили легнала в една от стаите да гледа телевизия. Юлиян размахал пистолета и започнал да нанася удари с ръка по лицето и главата й, а Станко  й запушил устата, за да не вика. После я съборили на земята и отнели обеците й. След като си тръгнали, нападателите си поделили обеците. На другия ден Станко дал своята обеца на домакина, на който бил на гости. Той разбрал, че накитът е откраднат и го предал в полицията. На 30.09.2010 г. двамата били задържани.

Съдебно-медицинската експертиза по делото е установила, че пострадалата е получила множество увреждания, които са обусловили временно разстройство за здравето й. Назначената съдебно-психиатрична експертиза на Юлиян е установила, че той страда от лека умствена изостаналост, но няма душевно заболяване и може да участва в наказателното производство.

Юлиян няма образование, безработен е, не е женен, осъждан е. С присъда от 2008 г. той е наказан за кражба на 4 месеца условно лишаване от свобода с 3  години изпитателен срок.

Станко  има начално образование, не е женен, безработен е. Той е осъждан 10 пъти, включително за кражби.

Двамата са възстановили причинената имуществена вреда. Присъдата на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна.