Съдят мъж за пране на пари от сводничество
Съдят мъж за пране на пари от сводничество / Дарик Добрич
В Окръжен съд - Добрич започна дело за пране на пари срещу Мирослав М. от село Кипра, област Варна. 42-годишният мъж е обвинен за това, че от 2009 до 2011 година, във варненското село Кипра, Франция и Германия, е извършил финансови операции и сделки с имущество в особено големи размери със средства, за които е знаел, че са били придобити чрез извършено от него тежко умишлено престъпление - трафик на жени през граница с цел да бъдат използвани за проституция.
 
Според обвинението, в посочения период чрез системи за бързо разплащане подсъдимият е получавал или изпращал различни суми, придобити от сводничество. Прокуратурата твърди, че с част от незаконните средства той купил три леки автомобила и дворно място в Девня. Общата стойност на извършените финансови операции и сделките с имущество възлиза на 73 290 лева и случаят е особено тежък, сочи обвинението.
 
42-годишният българин вече е излежал 4-годишна ефективна присъда във Франция, след като Върховният съд на Страсбург го е признал за виновен по обвинение за тежка форма на сводничество. Наложена му е била и окончателна забрана за влизане на територията на Франция. Със съдебното решение, постановено през февруари 2013г., Върховният съд на Страсбург е признал подсъдимия за виновен в това, че заедно с още 3 жени и двама мъже от България, през 2010-а и 2011 година в Страсбург и на територията на цяла Франция са подпомагали, насърчавали и улеснявали проституцията на няколко млади жени или са упражнявали натиск върху тях, за да проституират.
 
Мирослав М. е последният от общо седем души, привлечени като обвиняеми по досъдебно производство за пране на пари. Между тях има петима души от балчишкото село Оброчище. Останалите шестима се признаха за виновни по повдигнатите им обвинения и сключиха споразумения с прокуратурата, които Окръжен съд - Добрич одобри.
 
42-годишният мъж не се признава за виновен с мотива, че вече е изтърпял наказание във Франция за престъпления, които са заложени и в сегашното обвинение срещу него. Подсъдимият твърди още, че не е придобивал посоченото движимо и недвижимо имущество с пари от престъпна дейност.
 
В днешното съдебно заседание Мирослав М. и неговият адвокат поискаха делото да протече по реда на съкратеното съдебно следствие, като приеха да не се провежда разпит на посочените в обвинителния акт свидетели и вещи лица, но без да признават изцяло фактите, изложени от обвинението. Съдебното следствие започна с разпит на други двама свидетели, посочени от защитата. Съдебният състав допусна  изготвяне на допълнителна съдебно-счетоводна експертиза по делото. Процесът ще продължи на 24 ноември, от 10.00 часа.