Свит е незаетият щат и в  местната дирекция ПБЗН
Свит е незаетият щат и в местната дирекция ПБЗН / Дарик Добрич, архив

Съкратените незаети щатни бройки в Регионалната дирекция „ПБЗН” не са малко, заяви пред Дарик директорът Дарин Димитров, без да уточни цифри. Според него е необходимо да бъдат назначени хора на свободните бройки, за да се поддържа едно нормално дежурство и огнеборците да изпълняват по-добре служебните си задължения. „Като пример мога да дам изминалите дни с наводненията, когато се наложи да повикаме пожарникари, свободни от дежурство. При бедствието през юни м.г. всички, които не бяха на дежурство, бяха на работа”, коментира Димитров.

Както е известно, за  утре в София се планира протест, организиран от синдиката „Огнеборец”. Причина за недоволството стана съкращаването на 292 незаети щатни бройки в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". От синдиката настояват не само да не се свива незаетият щат, но дори да бъдат назначени нови кадри в най-кратки срокове. По информация на Дарик няколко души от Добрич също ще се включат в протеста.

Дарин Димитров съобщи и данни за станалите през миналата година произшествия. Те са 1197 за 2014 година, при 1268 за предходната 2013 година. Броят на пожарите в сухи треви и отпадъци и в горския фонд са намалели значително – от 681 през 2013-та на 402 през миналата година. Има обаче 50% увеличение на операциите при наводнения – през 2013 година те са били 231, а през м.г. – 460.