Светлана Боянова: Целта ни е по-ранно изравняване на европейските субсидии за земеделие
Светлана Боянова: Целта ни е по-ранно изравняване на европейските субсидии за земеделие / netinfo

Опитваме се да поддържаме диалога със селскостопанските производители, но за съжаление днес не се е стигнало до съгласие, заяви зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, която участва в аграрния семинар "Селското стопанство и всичко за него" в "Албена".

Тя подчерта, че средствата по директните плащания на площ са повече отколкото миналата година с 20 млн. лева и като цяло в сектор "Земеделие" догодина ще влязат повече пари. Намаление има при националните доплащания към европейските субсидии, но политиката на това правителство е в условията на икономическа криза средствата да се разпределят справедливо, посочи тя.

Според Боянова важното сега е как да се получи по-ранно изравняване на европейските субсидии за земеделие като пълният финансов пакет се достигне през 2014-та, вместо през 2016 година.

"Нужна ни е подкрепата на земеделските производители, да застанат плътно зад нас и да кажат искаме да дойде по-рано този финансов пакет, искаме да сме с европейско финансиране, както всички останали фермери в ЕС, а не с национални доплащания, които всяка година зависят от икономическото състояние и бюджета", заяви Боянова.