Талевци посрещат гости от пет държави
Талевци посрещат гости от пет държави / netinfo
От 2 до 6 октомври СУ „Димитър Талев“ е домакин на среща по европейския проект „Учение, радост, развитие чрез четене“, финансиран от програма Еразъм+, а гости са ученици и учители от училища в Португалия, Италия, Полша, Румъния и Турция. Целта на проекта е повишаване на мотивацията за четене и подобряване на грамотността. Темата на международната среща е запознаване с третата официална азбука в Европейския съюз - кирилицата.
 
Гостите ще се запознаят с кирилицата и ще участват в поредица от интерактивни уроци и уъркшопове, за да научат повече за създаването й. Заедно с първите си уроци по български език те ще се запознаят с изкуството на калиграфията. Преподавателите, участващи в проекта, ще проведат работна среща, в която ще обсъдят дейностите от втора проектна година на проекта и предстоящите мобилности. Форум за обмен на добри практики, свързани с четенето, ще представят учители от Добрич и представители на различни институции в града в Дом-паметник „Йордан Йовков“.
 
През седмицата гостите ще се срещнат с кмета на Добрич  Йордан Йорданов, ще посетят Регионалната библиотека „Дора Габе“, Етнографския комплекс „Старият Добрич“, Регионалния исторически музей и Художествената галерия. Учениците ще се запознаят с творчеството на Йордан Йовков и ще имат възможност да прочетат части от произведенията му на родния си език. За да научат повече за българската история и създаването на глаголицата и кирилицата гостите ще посетят първата българска столица - Плиска, Двора на кирилицата и гр.Шумен. Във Варна и Балчик учениците и учителите ще се запознаят с интересни факти за историята, която свързва държавите партньори.
 
През месец октомври екип от училището ще посети партньорско училище от Полша по новия международен проект „Promoting Art“, а в края на месеца талевци отново ще бъдат домакини на свои партньори от други пет европейски училища по проекта „My Europe, my life, my future”.