Статуя на Кибела, открита в Балчик, участва в национална изложба
Статуя на Кибела, открита в Балчик, участва в национална изложба / netinfo
Мраморна статуя на Кибела, открита в храма на богинята майка, ще участва в Национална изложба „Съкровищата на България”, озаглавена „Богове, хора, маски”. Очаква се експозицията да бъде открита в сряда от министъра на културата Стефан Данаилов, а домакин на изложбата е Регионален исторически музей - Варна.

Мраморна статуя на майката на боговете с лъвче и тимпан, както и мраморна глава на жрец или император от династията на Северите, ще бъде участието на Историческия музей в Белия град.

Десетки ценни предмети бяха открити в хода на археологическото проучване на храма на Кибела, което продължава, съобщи археологът Радостина Енчева. Сред тях са 18 статуи, мраморни релефи на тракийски конник, мраморна глава на бог. Находките подлежат на консервация и реставрация и все още не могат да бъдат експонирани, добави Енчева. Най-новите бяха открити на 23 април, когато се навърши точно една година от намирането на храма.

Първата национална изложба, в която бяха представени експонати от Кибела, беше “Българска археология 2007”, която показа в столицата по-атрактивните находки, открити през миналата година в България.