Стартират три мерки на Националната програма по пчеларство
Стартират три мерки на Националната програма по пчеларство / Дарик Добрич

На 16 януари стартира приемането на документи по три мерки на Националната програма по пчеларство `2011-2013 година, съобщи Християн Христов - председател на Областен браншови пчеларски съюз - Добрич.

Първата мярка е за подпомагане на борбата срещу вароатозата /паразитна болест по пчелите/, за която има предвидени 654 хил.лева. Пчеларите могат да кандидатстват и по мярката за подкрепа на подмяната на пчелните кошери в общността, по която има финансов ресурс от над 5 млн.лева. Новото тук е, че могат да се включат и производители с до 150 пчелни семейства, докато до сега изискването е било кошерите да са най-много 100.

Третата мярка, която се отваря, е за подкрепа на извършване на физико-химичен анализ на пчелния мед.

Христов припомни, че на 20 декември м.г. започна прием на документи за други две мерки на програмата - за техническа помощ за пчелари и сдружения на пчеларите и мярката за сътрудничество за прилагане на изследователски програми в областта на пчеларството.

По тригодишната Национална програма по пчеларство през миналата година в цялата страна са били представени 781 проекта. По думите на Християн Христов между 20 и 30% от добруджанските пчелари, които са около 1000, са успели да се включат в мерките за подпомагане.

Пчеларите продължават да настояват за субсидия на отделно пчелно семейство. Според Христов на исканията им вече се обръща внимание в европейските структури и надеждите са през следващия програмен период на ЕС да се осъществи такава схема на субсидиране. Подпомагане на кошер имало вече в Чехия.