Стартира деветото издание на Международния хоров фестивал Черноморски звуци в Балчик
Стартира деветото издание на Международния хоров фестивал Черноморски звуци в Балчик / Дарик Добрич
Деветото издание на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“ се открива в Балчик. Музикалното събитие се провежда под патронажа на Министерство на културата и кмета на Балчик Николай Ангелов.

Организатори са община Балчик, Сдружение „Музикален свят“ – Балчик, Смесен хор „Черноморски звуци“ и читалище „Паисий Хилендарски – 1870.

Тази година в петте фестивални вечери ще се представят 6 формации от 4 държави – България, Естония, Чехия, Финландия. Всички концерти ще се излъчват онлайн в реално време в сайта на фестивала. Предвиждат се хорови работилници и съпътстващи концертни прояви на импровизирани сцени в КЦ „Двореца“ и Ботаническата градина.

За втора година в Туристическия информационен център "Мелницата" ще отвори врати ателие за български народни танци.
Статистиката за проведените осем издания на фестивала отчита участието на повече от 5100 певци от 138 хорови състави от 22 държави в Европа и Азия, 22 хорови работилници за съвременна музика и български фолклор, 5 произведения, написани специално за фестивала, изпълнени от интернационални фестивални хорове от над 200 човека.

За поредна година и в това издание на фестивала ще бъде раздаден награден фонд от 2 500 евро.

За първи път във фестивалните дни ще бъде организирана дарителска кампания „Върни мечтата на едно дете”.  Със събраните средства ще бъде закупена съвременна озвучителна система за  хоровата зала в НЧ „Паисий Хилендарски”, с която да работят вокалните групи. За целта в концертните зали ще бъдат поставени дарителски кутии, ще се предлагат и рекламни сувенири с логото на фестивала.

Участниците в деветото издание на фестивала ще бъдат оценявани от жури в състав:
  • Елиянка Михайлова – Директор на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в Министерство на културата
  • Емил Струнджев – композитор и председател на Арт център Стринджендо, гр. София, ръководител на работилница „Вокални групи“;
  • Атанаска Попова – диригент на хор „Алабреа“, гр. София, ръководител на работилница „Съвременна българска хорова музика“;
  • Валентина Георгиева – доктор по Музикознание, създател и артистичен директор на фестивала.
Концертите в дните до 8 юни ще се състоят в залите на ТИЦ „Мелницата“  - Балчик, в НЧ „Паисий Хилендарски-1870“  - Балчик, откритите сцени в Ботаническа градина и ДКИ КЦ „Двореца“ , крайбрежна алея сцена „Мистрал“  и Огледална зала „Нели Божкова“ в Добрич.

Пълната програма на събитието, както и всички концерти в реално време могат да се следят в страницата на фестивала: chernomorskizvutsi.com.