/ iStock/Getty Images
Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд-Добрич за „задържане под стража“ на мъж, разследван за убийство, извършено на 3 ноември 2012 г. в село Божурово.

Потвърдиха ареста на 19-годишен младеж, разследван за убийство


30-годишният мъж от Добрич е обвиняем в убийство, извършено през нощта в дома на пострадалия след употреба на алкохол и възникнал скандал между двамата. Пострадалият бил открит на сутринта в леглото си. Съдебномедицинска експертиза е установила множество наранявания по главата и тялото му, причинени от удари.

По делото има данни, че часове след убийството, обвиняемият отпътувал за Германия под чужда самоличност. Досъдебното производство е започнало срещу неизвестен извършител.

Задържаха под стража мъж, разследван за убийство и укривал се в Германия

Няколко пъти е било спирано поради липса на категорични доказателства. След последното му възстановяване и събирането на нови свидетелски показания, Биляй е бил привлечен задочно като обвиняем за извършеното престъпление и обявен за издирване с Европейска заповед за арест. Бил е установен е на територията на Германия и екстрадиран в България.

В материалите по делото има свидетелски показания и други материали, които водят до обосновано предположение, че той е съпричастен към повдигнатото му обвинение за тежко умишлено престъпление, наказуемо с лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Предвид данните, апелативният съд споделя основанията, че е реална опасността при по-лека мярка за неотклонение, той да се укрие или да се опита да въздейства върху свидетели.

Определението не подлежи на обжалване.