Скандал в БСП Добрич: Свалят доверието от депутата Петър Димитров, от София натискат за отмяна на конференцията
Скандал в БСП Добрич: Свалят доверието от депутата Петър Димитров, от София натискат за отмяна на конференцията / Дарик Добрич

Скандал разтърси отчетно-изборната конференция на добричките социалисти. 16 от общо 105 регистрирани делегати са напуснали форума, начело с народния представител и бивш икономически министър Петър Димитров, който е депутат от Добрички район и Таня Миткова – политически организатор в Националния съвет на БСП, отговарящ за Добрич.

На специална пресконференция, свикана по средата на форума, настоящият общински и областен председател на БСП Владимир Калчев обясни, че късно снощи му се обадили по телефона от Националния съвет на партията с разпореждането днешната конференция да се отложи, защото провеждането й ще бъде нелегитимно. Според Калчев конкретни мотиви не са били посочени, а само, че предстои проверка на отчетно-изборната кампания заради съмнения в нарушения на партийния устав. „Това е прецедент – да отмениш насрочена конференция и след това да извършиш проверка” – заяви Владимир Калчев. Той подчерта, че заместникът му в градската партийна организация Диян Дяков е сред малкото хора, които подвеждат ръководството на БСП за състоянието на местната организация.

В специална декларация, адресирана до Сергей Станишев и Националния съвет на партията, делегатите на общинската конференция в Добрич заявяват, че разчитат на диалог, а не на ултиматуми, апаратни хватки и заплахи. Те заявяват, че не са съгласни с аргументите за отмяна на конференцията и ще я проведат въпреки взетото решение на Националния съвет.

„В основата на този натиск към нас е битката между Станишев и Първанов и факта, че добричката организация посрещна бившия президент на 18 март” – заяви Владимир Калчев. Той подчерта, че очаква натискът от София да се засили и дори да им бъде спряна субсидията.

Добричките социалисти свалят доверието си от народния представител Петър Димитров и ще настояват пред Националния съвет на БСП за смяната на Таня Миткова като политически отговорник за областта, реши конференцията.