Синята коалиция - без ДСБ в Добрич
Синята коалиция - без ДСБ в Добрич / Дарик Добрич

Синята коалиция в Добрич се разпадна, алармираха от структурата на ДСБ в града. Те смятат така, тъй като техните партньори от СДС са регистрирали за участие в Местни избори 2011 коалицията без тяхното участие. В Добрич, според подаденото заявление, сега в нея влизат СДС, ОДС, БСДП и Обединени земеделци, като ОДС е новоприсъединил се партньор, който досега не е бил сред подписалите споразумение за участие. Това съобщи общинският председател на ДСБ Антония Кирова на нарочна пресконференция.

Тя сподели, че в ДСБ са безкрайно разочаровани от поведението на областния координатор на СДС Румен Чамурлийски, който до последния момент, когато е регистрирал Синята коалиция в Общинската избирателна комисия /ОИК/ - късния следобед на 25 август, ги е държал в неведение и не е отговарял на мобилния си телефон.

ДСБ са регистрирали самостоятелно участие за изборите в Добрич, както и в общините Балчик, Добричка, Каварна и Генерал Тошево. В Тервел ще се кандидатират в коалиция. Предстои партията да определи своя кандидат за кмет на областния център, тъй като оттегля подкрепата си от общата кандидатура на досегашната Синя коалиция - Павлин Павлов. "Ние приехме предложението на СДС за кандидат-кмет и водач на листа", поясни Кирова, "както и Румен Чамурлийски да бъде член на ОИК, и сега оставаме без свой представител там". В ДСБ се опасяват и че могат да бъдат без членове на секционните комисии, както и че ще бъде подменен вота на избирателите, тъй като техни симпатизанти ще гласуват за Синята коалиция, в която няма да има представители на партията.

"Време е да се разделим с романтичната представа за СДС и на робуването на абревиатурата, а да видим хората, които го представляват", каза още Кирова. "Те не спазват подписаното на 23 февруари т.г. споразумение за коалиране в Добрич", допълни тя.

От ДСБ Добрич ще призоват избирателите си да гласуват за президент на България по съвест и няма да подкрепят кандидатурата на СДС Румен Христов, още повече, че на предварителния вот в града бе избран техният кандидат Светослав Малинов, каза още Кирова.

Няма никакво предателство, коментира за Дарик областният лидер на СДС Румен Чамурлийски. "Не сме се венчали за ДСБ, че да сме длъжни да ги предупреждаваме когато регистрираме Синята коалиция за участие в изборите", бе категоричен той. Според него причината ДСБ да не е в коалицията е, че останалите партии в нея не са искали участието й, тъй като на предишните местни избори ДСБ е подкрепила настоящия градоначалник Детелина Николова, а Синята коалиция иска да е опозиция.

Представител на ОДС в Добрич е Герман Германов, който е втори мандат общински съветник - понастоящем от листата на Гражданско обединение ГОРД.