Синоптиците предупреждават за опасно горещо време
Синоптиците предупреждават за опасно горещо време / Sofia Photo Agency, архив

Код "червено" е обявен за шест области на страната - Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца и Монтана - заради очакваните високи температури над 40 - 41 градуса, съобщава на сайта си Националният институт по метеорология и хидрология при БАН.
В останалите области на страната е обявен код "оранжево", тъй като се очакват максимални температури от 39 до 40 градуса.

Във връзка с трайното засушаване на растителната покривка, сухото и горещо време, е необходимо повишено внимание при работа с източници на открит огън с цел предотвратяване възникването на полски и горски пожари.

Медиците съветват да се избягва излизането навън между 10 и 19 часа, както и да се излагате веднага на слънце, ако сте били на климатик. Рязката смята на температурите е опасна за деца, възрастни и хора със сърдечносъдови заболявания.

Съвет: На възрастните хора, хронично болните и малките деца се препоръчва да не излизат навън в най-горещите часове от деня, съветват лекарите. Добре е да се пият повече течности, като се избягват бирата и концентрирания алкохол. Ако все пак ви се наложи да бъдете извън домовете си - носете светли и широки дрехи, както и шапки. 

Временно се ограничава преминаването на товарни автомобили през граничните пунктове на България и Румъния, съобщиха МВР. Поради високите температури румънските власти ограничават движението на товарни автомобили над 7,5 тона на територията на северната ни съседка за времето от 11.00 часа до 20.00 часа.

Изключения ще бъдат направени за автомобилите, които превозват хора, животни, зеленчуци и плодове и стока, която бързо се разваля; колите на спешната помощ; осъществяващи спасителни операции при непредвидими обстоятелства; превозващи поща, транспортиращи - горива, аварирали автомобили, битови отпадъци, зърнени храни и продукти, бутилирана вода и температурно зависима стока.

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България четете на Vremeto.bg.